Kangaskokojen laskentaa: metrit, jaardit, tuumat ja Fat Quarterit

Jaardi (lyhenne: yd) on brittiläinen pituusmittayksikkö. Sen laillinen määritelmä vuodelta 1959 on täsmälleen 0.9144 metriä, mistä sovittiin yhdessä Australian, Kanadan, Uuden Seelannin, Etelä-Afrikan, Iso-Britannian sekä Yhdysvaltojen kesken.

1 yd = 0.9144 m

Tuuma (lyhenne: in tai ″) on pituusmittayksikkö britti-imperiaalisessa ja yhdysvaltalaisessa mittajärjestelmässä. Se on 1⁄36 jaardia.

1 yd = 36"
1" = 2.54 cm

Kankaat ja fat quarterit (FQ)

Jaardi kahdeksasosiinsa jaettuna on ollut kankaiden ostomitta Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa ja aiemmin se oli sitä myös muualla. Yhdysvalloissa termi "fat quarter" viittaa puolen jaardin pituiseen leikkeeseen kangasrullasta edelleen kahtia leveyssuunnassaan leikattuna, eli pinta-alaltaan samankokoinen kuin neljäsosajaardin pituinen pala leikattuna koko rullan leveydeltä. Nämä ovat suosittuja palakokoja tilkkutöissä.

Termi "fat eighth" tarkoittaa neljäsosajaardin palaa puolen rullan leveydeltä eli saman alaista palaa kuin kahdeksasosajaardin leike koko rullan leveydeltä.

Nykyään käsite "fat quarter" on käytössä kaikkialla kangasalalla. 

Metrijärjestelmässä yhdellä FQ-palalla viitataan noin 50x55cm palaan.

Brittiläisessä yksikköjärjestelmässä vastaavasti sillä viitataan palaan, jonka koko on ½ jaardia (18") x 44" ~ 45cm x 55cm

Fat Quarter and quarter meter of fabric


Aika ajoin tuomme esileikattuja kankaita brittijärjestelmän maista (Iso-Britannia, Yhdysvallat) ja silloin FQ-palamitta viittaa tuohon pienempään kokoon.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods