Mistä löydän halpaa kangasta tilkkutöihin?

Tilkkuilu on mahtava harrastus. Kun olet aloittanut, et voi lopettaa. Tilkkutyöt ovat saaneet sinut valtaansa, mutta jos kankaat tuntuvat mielestäsi liian kalliilta, kerron, mistä löydät edullisempia kankaita tilkkutöiden tekemiseen ja miksi tilkkukankaat ovat niin kalliita.

Voit käyttää vanhoja vaatteitasi

Ensinnäkään kangasta ei välttämättä tarvitse ostaa tilkkutöihin. Vaikka tavallisesti käytetään 100% puuvillakankaita, voit harkita niihin kaikenlaisia ​​vanhoja kankaita, joita sinulla sattuu olemaan. Suosittelen ominaisuuksiltaan samanlaisten kankaiden käyttöä yhteen työhön. Riittävän samanlaisia tekstiilejä ja riittävän samansuuruista paksuutta. Mielestäni sopivimmat kankaat saa miesten kauluspaidoista, mutta myös vanhoista farkuista on tehty hienoja töitä. Koska farkkukankaat ovat melko paksuja, ne eivät juurikaan salli kankaalla leikittelyä etkä välttämättä pysty luomaan jokaista kuviota farkkukankaista kaikissa mittakaavoissa. Näin hiljakkoin myös erittäin kiinnostavia töitä miesten vanhoista silkkisolmioista. 

LaraLittleScissorin vanhavaatteita tilkkupeitto

Yllä @laralittlescissors'in (Damla) tekemä tilkkutyö vanhoista vaatteista.

Yllä @nordiccrafter'in (Irina) tekemä seinävaate vanhoista paidoista.

NordicCrafterin denim tilkkutyö

Yllä toinen @nordiccrafter'in tekemä tilkkutyö vanhoista farkuista. Hänen blogistaan löytyy tarinat töiden takaa.

Myös sametista tai flanellista on tehty hienoja tilkkutöitä. Kohtaan usein kysymyksen, voisiko tilkkutöitä tehdä trikoosta. Uskoakseni joustavista kankaista ei ainakaan voi luoda ihan kaikkia ​​klassisia tilkkuyhdistelmiä, mutta en ole itse koskaan kokeillut. Olen kuitenkin nähnyt joidenkin muiden tehneen niistä yksinkertaisia ​​söpöjä kuvioita.

SilkQuilt by Kiki

Yllä kaksi kuvaa @kikitekee'in (Kiki Borgström) tikkutyöstä vanhoista silkkikravateista.

Silkin, pitsin ja farkkukankaan yhdistelmät eivät välttämättä toimi kovin hyvin peittoihin, mutta niistä voi koota esimerkiksi ryijyn kaltaisia taideteoksia tai muuta taidetta, mihin tällaisetkin yhdistelmät soveltuvat hienosti.

Lapsuuteni tilkkutäkkihuovat talossamme tehtiin paksuista takkikankaista. 40-50 vuoden takaiset talvitakkikankaat olivat hyvin erilaisia ​​kuin nykyään. Talvitakeissa käytettiin paksuja villakankaita, ei keinokuituja. Äitini oli tehnyt peitot leikkaamalla vanhoja paksuja takkeja ja yhdistämällä ne reunoistaan virkkaamalla. 

Voit myös käyttää olemassa olevia kankaita oppiaksesi uusia vaikeita lohkoja. Eivätkö @laralittlescissor’in testilohkot vanhoista paidoista, tai @nordiccrafter’in seinävaatteet sellaisista olekin upeita? Voit myös katsoa @nordiccrafter’in farkkukankaista valmistamaa mattoa.

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että luonnonmateriaaleista valmistetuilla kankailla, kuten puuvilla, pellava tai silkki, on rajallinen elinikä. Kuten tiedät, pitkään käytetyt lakanat ja pussilakanat repeytyvät lopulta itsestään. Käyttämiesi vanhojen kankaiden kuluneisuus heijastuu suoraan niistä tekemiesi uusien teosten käyttöikään. 

 

Voit värjätä kankaasi

Kankaan värjäys ei ole kovin vaikeaa. Sen kautta saa entistä suurempaa itse luomisen riemua. Minulla on ystäviä, jotka tekevät upeita tilkkutöitä itse värjäämillään kankailla kankaanvärjäyskursseilla. Koska värjäämiseen käytettävät kankaat ovat usein hieman paksumpaa raakapuuvilla- tai pellavakangastyyppiä, hyvin pienissä tilkkutyömalleissa voi tulla hankaluuksia. Myös väriaineen kankaaseen kiinnittymiseen kannattaa kiinnittää huomiota, jotta värit eivät sekoitu ensimmäisessä pesussa tai väriaineet eivät haalistu muutaman pesun jälkeen.


IKEA, Eurokangas, Sinelli..

Minulla on tilkkutöitä, jotka tein halvoista "DITTE" puuvillakankaista, jotka ostin Ikeasta. Ikean kankaiden väriskaala on hyvin rajallinen, esimerkiksi DITTE:ssä on vain neljää eri väriä, ja kankaat ovat hieman paksumpia ja kovempia kuin varsinaiset tilkkutyökankaat, mutta silti niistäkin voi tehdä tilkkutöitä.

Eurokankaalta löytyy joskus todella kauniita kangaspaloja ja on hyvä välillä pistäytyä siellä. Sinelliltä saa edullisia kangasnippuja. Tein erään ensimmäisistä projekteistani Sinelliltä ostamillani kankailla. En voi vieläkään uskoa, kuinka yhdestä kankaasta irtosi pesussa niin paljon väriainetta ensimmäisessä pesussa, vaikka pesin sen vain pikaisesti kylmällä vedellä ja silitin. Valitettavasti Sinellin niput ovat halpoja kankaita Kiinasta.


Voit ostaa ulkomailta

Tietenkin Amerikka on halvan tilkkukankaan paratiisi, josta kerron myöhemmin. 

Voit ostaa kangasta myös suoraan puuvillan tuottajamaista kuten Turkista, Egyptistä, Intiasta ja Pakistanista, joilla on vuosisataiset kokemukset tästä työstä ja pystyvät siten pitämään hinnat kohtuullisina. Klassisten tilkkukankaiden runsasta värivalikoimaa ei kuitenkaan useinkaan löydy niiden maalaiskankaista, koska kankaiden värjäystekniikat ja -aineet ovat rajallisempia. Kehoitan suureen varovaisuuteen pestessäsi Intiasta ostamiasi kankaita. Ensimmäisissä pesuissa väriaineita irtoaa paljon. 

Japani, Indonesia, Korea... Näissä maissa painetaan upeita amerikkalaisten suunnittelemia ​​kankaita ja voit saada sieltä upeita kankaita todella edulliseen hintaan.

Amerikka, kyllä, se on maa, jossa käydään kangasostoksilla. Hinnat ovat näennäisesti edullisia Yhdysvalloissa, koska valmistusyritykset ja raaka-aineet ovat valmiiksi Yhdysvalloissa eikä siellä ole arvonlisäveroa. Euroopankin hinnat nousivat lähetyshintojen myötä.

Iso-Britanniasta saa myös kangasta hieman halvemmalla. Kankaiden arvonlisävero oli aiemmin alhaisempi siellä, muttei enää niin pieni kuin ennen. Silti on mahdollista löytää suhteellisen soveltuvia tilkkukankaita sieltä, koska kankaiden markkinat ovat siellä suuremmat. Suuri menekki auttaa pitämään hinnat edullisina. Tuodessani viisi metriä kangasta joudun maksamaan enemmän metriltä kuin tuodessani viisitoista metriä. Toisaalta 15 metrin epäonnisesti valitusta kankaasta voi jäädä Suomessa paljon myymättä, jolloin hintaerosta ei ole enää iloa. Tilkkunen tuo mieluummin hieman kalliimman ja laajemman kangasvalikoiman kuin yhtä kangasta paljon. 

Ostaminen suoraan ulkomailta edullisempine hintoineen saattaa houkutella, mutta siinä jää helposti huomioimatta että EU:n ulkopuolelta ostetuista tuotteista on maksettava lisäksi arvonlisävero Suomessa. Myös tullin kanssa voi olla viiveitä ja postitustoimittajat voivat hukata paketteja.

Luovuudellasi ei siis ole rajoja, vaan voit luoda rajallisista ja epätäydellisistäkin aineksista upeita asioita. Toisaalta rahoilleen ja ajalleen saa parempaa vastinetta laadukkailla ja nimenomaan tilkkutöihin tarkoitetuilla kankailla. Tilkkutyökankaiden hinnan alentaminen Suomessa ei onnistu avaamalla lisää myymälöitä ja toivomalla hintojen laskevan pelkästään sen myötä, vaan levittämällä innostusta tilkkutöistä ja siten lisäämällä tilkkukankaiden kysyntää. Olemme onnekkaita siinä, että Suomessa on virkeää käsityöharrastus- ja järjestötoimintaa.

Laadukkaiden tilkkukankaiden kirjo maailmalla on valtava. On työlästä etsiä ja löytää niistä sykähdyttävimmät ja sellaiset joita ei vielä Suomesta löydy. Siinä teidän palautteistanne ja toiveistanne on ollut korvaamaton apu. Suomen kangastarjonta ei rikastu samojen kankaiden tarjoamisella useissa kaupoissa vaan tekemällä tuo vaivalloinen valintatyö kussakin kangaskaupassa erikseen asiakkaiden toiveita kuunnellen. Lämpimät kiitokset tuestanne pienen Tilkkusen taipaleella tällä mahdollisuuksienne kasvattamisen tiellä!


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post