Käytä maskia, tee maski!

Kasvava määrä tutkimuksia osoittaa kasvomaskien olevan tehokas työkalu koronaviruksen leviämisen estämisessä.

1. Maskit suojaavat muita ihmisiä tartunnalta

Koronavirus leviää ihmisestä toiseen pääasiassa hengitykseen liittyvien pienpisaroiden välityksellä, joita syntyy tartunnan saaneen yskiessä, aivastaessa tai jopa puhuessa. Kasvomaskit voivat pysäyttää näitä pisaroita ja osaltaan estävät pisaroiden karkaamista tartunnan saaneesta toisiin ihmisiin. Kun ilman maskia pisarat matkaavat parin metrin päähän, huivi kasvojen edessä rajaa niiden leviämisen yhteen metriin ja taiteltu puuvillanenäliina puolestaan rajaa leviämisen puolen metrin päähän.

2. Tartunnan saamista ei itse heti huomaa

Alussa maskia suositeltiin vain ihmisille joiden jo tiedettiin sairastavan COVID-19 -tautia heidän ympärillään olevien ihmisten suojelemiseksi. Sittemmin kävi ilmeiseksi, että virus leviää jo ennen oireiden ilmentymistä sekä niidenkin ihmisten välityksellä, joille ei tule koskaan oireita, vaikka he kantavat virusta.

Joissakin tutkimuksissa, kuten hiljakkoin Nature-lehdessä julkaistussa, havaittiin 40% tartunnan saaneista pysyvän oireettomina. Niinpä on hyvin haastavaa tietää, ketkä tautia saattavat levittää. Siksi niin Yhdysvaltojen terveysviranomainen CDC kuin Maailman terveysjärjestökin WHO suosittavat maskin käyttöä. Se on yksi keino taudin tahattoman levittämisen välttämisessä ja osoittaa yhteisöllistä vastuunkantoa. 

3. Maskit voivat suojata myös kantajaansa

Osassa tutkimuksista päätellään kangasmaskien suojaavan jonkin verran myös kantajaansa, mutta selkeimmin suojavaikutus tulee yhteisöllisesti kun mahdollisimman monet peittävät maskilla nenänsä ja suunsa. Sitä voi ajatella yhteisöllisenä hyötynä; mitä enemmän ihmiset estävät viruksen leviämistä maskein, sitä vähemmän viruksella on mahdollisuuksia levitä yhteisössä. Näin kaikkien tartuntariski yhdessä vähenee.

Jotkut tutkimuksista korostavat laajalle levinneen kasvomaskien käytön voiman yhteisön suojaamisessa. Health Affairs -julkaisun raportissa tuotiin hiljakkoin esiin, että Yhdysvaltojen osavaltioista ne joissa oli maskipakkoja, oli suurempi pudotus päivittäisissä virustartunnoissa kuin niissä osavaltioissa, joissa ei ollut maskipakkoa.

Lopuksi pari esimerkkiä maskikaavoista niiden tekemiseksi itse:


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post