Mikä langan painoluku minkäkin neulakoon kanssa?

Lyhyt muistisääntö: mitä pienempi ompelulangan painoluku, sitä paksumpi lanka; mitä korkeampi langan painoluku, sitä ohuempi lanka.

Tilkkutöissä käytetyt neulakoot vaihtelevat koosta 60/8 kokoon 100/16.

Ompeluneulojen kooissa suurempi luku kuvaa suurempaa neulanvartta ja tavallisesti suurempaa neulansilmää kun taas pienempi luku kuvaa pienempää neulanvartta ja neulansilmää. Neulakokoa 60/8 tarvittaessa on huomioitava että se on liian pieni joidenkin ompelukoneiden neulanlangoitusmekanismeihin.

sewing machine needle parts

Ompeluneulan ja ompelulangan yhdistämisessä voi seurata tällaista perussääntöä:

  • 60/8 – 100wt huomaamaton silkki- ja polyesterlanka
  • 70/10 – 100wt ompelulangat
  • 80/12 – 50wt ompelulangat
  • 90/14 – 40wt ompelulangat
  • 100/16 – 30wt ompelulangat ja tätä paksummat

Tilkkutöihin ja lankamaalaukseen Schmetz Microtex Sharp tai Superior Threads Titanium Topstitch -ompeluneulat ovat hyviä valintoja. Superior Titanium Topstitch -neulat kestävät 5-8 kertaa vakiomallisia kauemmin.

Käytä tilkkutöissä painavampaa lankaa kun haluat ompelujäljen erottuvan selvemmin, ja kevyempää lankaa, kun et halua siitä huomaamattomamman. Muistathan että käyttäessäsi 90/14 ompeluneulaa tikkaukseen se saattaa jättää suurempia reikiä kankaaseen kuin ehkä haluaisit. On hyvä kokeilla etukäteen aiottua neulan ja langan yhdistelmää ennen varsinaista aloittamista.

Jos ompelukone sotkee langan mytyksi, tekee katkonaista tai puutteellista tikkausjälkeä, tarkista että sinulla on oikean kokoinen ompeluneula käyttämällesi langalle. Muista myös vaihtaa ompeluneula säännöllisesti. 

On myös hyvä idea käyttää eri ompeluneuloja tilkkujen yhdistämiseen ja päältätikkaukseen. 

Ylläoleva hopeanvärinen neula on soveltuva tilkkujen ompelemiseen yhteen, ja alempi kullanvärinen taas päältätikkaukseen.


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post