Ompelulankojen painoista 30w 40w 50w

Wt- ja Gunze-luvut

Tavallisin ompelulankojen painojärjestelmä kertoo yhteen kiloon tarvittavan ompelulangan pituuden kilometreissä. Siten suurempi paino- eli wt-luku tarkoittaa ohuempaa ja hienompaa lankaa. Ompelulankojen painojärjestelmä johdettiin japanilaisesta Gunze-painolukukäytännöstä, jossa käytetään kahta jakoviivalla erotettua lukua. Ensimmäinen luku vastaa wt-järjestelmän lukua ja toinen kertoo langan muodostavien säikeiden lukumäärän. On tavallista, että lanka on kierretty kolmesta saman painoisesta säikeestä.
Ompelulankojen painotaulukko
Wt-painoluku Gunze-lukumerkintä Käyttökohteita
Kevyt 60 wt #60/3 Puolauslanka tai aplikointi
Ohut 50 wt #50/3 Puolauslanka tai aplikointi
Tavallinen 40 wt #40/3 Tilkkutyöt
Verhoilu 30 wt #30/3 Koristelu
Raskas 20 wt #20/3 Koristelu
 

Jakoviivaa seuraava luku kertoo siis käyttövalmiin ompelulangan muodostavien säikeiden lukumäärän. Säikeet on kierretty yhteen varsinaisen ompelulangan muodostamiseksi jota sitten käytämme ompelutöissämme.

Ongelmana Wt-painoluvussa on että se voi olla sama riippumatta lankaan käytettyjen säikeiden lukumäärästä, vaikka lankojen ominaisuudet eroavat toisistaan säikeiden lukumäärän myötä. Gunze-lukumerkinnässä nämä langat erottuvat toisistaan säikeiden lukumäärän perusteella. Mitä suurempi ensimmäinen luku on, sitä ohuemmasta langasta on kyse (esimerkiksi 50/2 lanka on ohuempaa kuin 30/2). Toinen luku kertoo kuinka monesta säikeestä lanka on kierretty. Siten 50/3 lanka on raskaampaa kuin 50/2 koska siinä on kolme painoluvun 50 säiettä kierrettynä yhteen.
Tarkemmin esimerkiksi Wikipediassa:  https://en.wikipedia.org/wiki/Thread_(yarn)

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan

Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


You may also like

Näytä kaikki
Example blog post
Example blog post
Example blog post